6 draaitips om het maximum uit je potten te halen

 Sabine Vanbiervliet, zondag 5 januari 2020

Volgende week beginnen de draaicursussen terug. Zalig om te merken dat heel veel mensen zich opnieuw inschreven. En ik ken mijn leerlingen al een beetje : hongerig naar nieuwe kennis.

Toch is het goed om af en toe eens terug te "herbronnnen"  en terug met die bekers en kommen  te beginnen om  te zien of jij wel het maximum uit je klei haalt!

Blijven je bekers en kommetjes toch altijd  dat ietsje kleiner dan wat je voor ogen had. Dan zijn er een paar kleine truukjes die je kunnen helpen!

Probleem 1

Je laat nog een “hele pot” klei zitten in de bodem!Als je al een paar keer een bodemloze pot gedraaid hebt, dan ben je vaak extra voorzichtig en laat je een te dikke bodem zitten beneden.

Oplossing: Als je je pot opent dan kun je met je naald even checken hoe dik je bodem is. Zo’n 7 mm is meer dan voldoende.

 

Probleem 2

Je trekt je klei niet op vanaf de bodem maar net iets hoger.

Oplossing:Bij een beker of cilinder is het nodig om daarvoor je bodem mooi uit te trekken zodat je het verschil ziet tussen bodem en wand.Daarna kun je gemakkelijk van helemaal beneden optrekken. Is je bodem niet mooi uitgetrokken, dan zit daar een te dikke massa waardoor je de onderste klei niet mee naar boven neemt.

 

Probleem 3

Je trekt op met je vingertoppen aan de buitenkant.

Oplossing: Niets mis met op te trekken met je vingertoppen bij kleinere potten. Zo leer ik het ook aan, het maakt dat je heel goed voelt waar je mee bezig bent. Wil je echter wat groter draaien, trek dan op met je knokkel of zelfs met een spons, zodat je een groter contactpunt aan de buitenkant van je pot. Dit maakt dat je stabieler en langer kan optrekken aan de buitenkant.

 

Probleem 4

Je geeft je klei niet voldoende tijd om mee naar boven te komen.

Oplossing: Dit zie ik heel vaak, het optrekken gaat nog niet vanzelf en veel mensen houden hun adem in en gaan in een sneltempo naar boven. Maar de klei krijgt de tijd niet om mee te komen. Snel draaien mag, maar je handen moeten traag naar boven. Een truckje die ik op een Engelse pottenbakworkshop leerde: tel 1 missisipi, 2 missisipi...8 misssisipi tot je boven bent.

Probleem 5

Je laat de klei teveel naar buiten gaan door toch ergens teveel druk te geven met je binnenhand.

Oplossing: Werk conisch, conisch is waarschijnlijk het woord dat ik het meest gebruik tijdens mijn lessen. Voor je optrekt, duw je de klei ietwat naar binnen zoals een iglo. En telkens je boven komt, herhaal je dat. Je zult zien dat je gemakkelijker naar boven geraakt met je klei en je zult ook een minder fijne bovenrand hebben.

Probleem 6

Je wilt teveel pot voor je klei.Dit klinkt simpel maar toch zie ik het veel mensen doen. Het gaat lekker, dus nog wat hoger, nog wat wijder en dan ineens floep. De wand is te dun geworden.

Oplossing: Pottenbakken lijkt misschien wat op toveren maar zo is het niet.Je kunt met 500 gram klei nu eenmaal geen pot draaien van 25cm hoogte. Je kunt het maximum uit je klei halen maar ook niet meer dan dat. Wil je groter, dan heb je gewoon meer klei nodig!

Nog tips? Ja natuurlijk, nog een hele resem zoals genoeg water, steady hands, goed centreren... en eens je werkpunten noteren en een workshop volgen.


Dit was een blogje over: Pottendraaien

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*