7 tips om Buren bij Kunstenaars te bezoeken met je kinderen.

 Sabine Vanbiervliet, maandag 14 oktober 2019

Buren bij kunstenaars. Ja, een leuk initiatief, maar kun je daar ook met je vierjarige stuiterbal en je zesjarige graag-weet-al naar toe? Naar mijn mening :Ja zeker!

Sterker nog: het is een hele leuke en laagdrempelige manier om je kinderen met kunst in contact te laten komen. Kinderen hebben op die leeftijd éénmaal een kortere aandachtspanne. Ja, mama, dat is mooi, maar eens ze het gezien hebben, dan hebben ze het gezien hé.

Een museum vol schilderijen steekt al vlug tegen. Daarom is buren bij kunstenaars een mega interessante formule voor hen. Ze kunnen kennismaken met heel veel verschillende kunst op korte tijd.

 

5 tips om van je tocht een plezante ervaring te maken.

1. Stippel vooraf de route uit die je wil doen.

De site van Buren bij Kunstenaars leent zicht hier perfect voor, ze is heel gebruiksvriendelijk opgesteld.Je kunt zoeken per regio of per discipline.Er zijn heel veel kunstenaars, dus misschien kun je je zelfs beperken tot een fietstocht van de één naar de ander in je buurt. Zo koppel je het sportieve aan het kunstzinnige.

2. Zorg voor voldoende afwisseling.

Het kan best dat jij bezeten bent van keramiek, maar sleep je kind niet van de éne pottenbakkerij naar de andere. Steek in je zoektocht verschillende disciplines zodat het niet te vlug tegensteekt.Betrek je kind misschien vooraf al bij het kiezen of vertel wat je allemaal gaat bezoeken.

3. Blijf niet te lang op één plek hangen.

Ja, misschien verwacht Nonkel Ronny dat je naar zijn kunstfoto’s komt kijken die jijzelf en je kinderen al een heel aantal keer gezien hebben. Geen probleem, gun die mens zijn plezier, maar maak er geen urenlang familiebezoek van.Ook in deze categorie valt : moh wie we hier hebben ..  kom je kennissen of vrienden tegen, eventjes socializen kan maar als je serieus wil bijpraten, zet dan vlug een datum vast.Of het kan zijn dat jij niet uitgekeken geraakt op die prachtige aquarellen. Maar je kinderen en je man zijn misschien al aan iets anders toe?Hou je bezoek kort en krachtig. Dat wordt zeker gewaardeerd door je kleine mannen.

4. Onderbreek je tocht eens met een pauze 

Stippel een plaats uit waar je terecht kan voor een ijsje of een wafel, in een lokaal eethuisje, of in een gezellige tearoom. Google vooraf al eens waar je terecht kan.

 

5.Maak het spannend met een « wedstrijdelement ».

Laat iedere lid van het gezin zijn top 3 van de mooiste kunstwerken uitkiezen. Of ga op zoek naar een kunstwerk waar ze blij van worden, eentje dat ze grappig vinden, eentje dat hen triestig maakt. Zo bekijken ze de dingen eens op een andere manier en het geeft je een inkijkje in hun hoofd.

6. Maak het voor hen interessant, vertel eens hoe iets gemaakt wordt,

Doorspek je uitleg met wist je datjes, over warme kleuren en koude kleuren bijvoorbeeld, of over klei die wel in een hele warme oven gebakken wordt, En dat zo’n soort foto’s niet met de gsm getrokken worden.Als je het niet weet, vraag het aan de kunstenaar. Die mens zal met plezier over zijn passie vertellen. Vraag ook eens om de oven, de werkplaats mogen zien.

7. Wees beleefd.

En dan zijn er nog 2 basis-beleefdheidsregels die ik altijd meegaf aan mijn kinderen bij een bezoek aan een atelier of museum. De eerste:. Kijken mag maar aankomen niet, spreekt voor zich. En de 2de:  Zeg nooit; amai dat is duur, of zooo veel geld voor dat beeldje. Je mag dat vinden maar voor de kunstenaar komt dat wat kwetsend over. Zeg eerder: Dat is niet voor mijn portemonee, daar heb ik momenteel geen budget voor. (Volwassenen mogen deze laatste regel ook gebruiken hoor...)

Als je zin gekregen hebt om een bezoekje te brengen, kom dan gerust eens langs dit weekend. In mijn peperkoekenhuisje zijn kinderen alvast heel welkom.

Je vindt mij samen met Jan Declerq (foto's), Joke Maes ( Recycling Art) en Ghislain Dewilde (part of universe) in het charmante pand van Papago, Rijselstraat 15 in Kortrijk, op vrijdag van 18 tot 21u, en op zaterdag en zondag telkens van 10 tot 18u.


Dit was een blogje over: Buren bij Kunstenaars

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*