A potters day

 Sabine Vanbiervliet, maandag 14 mei 2018

A potters day

 
Toen ik zo'n 21 jaar geleden met potten draaien begon, waren er nog geen filmpjes op Youtube of faceboekgroepen.. Als je je kennis wilde vergroten, moest je het halen in boeken en tijdschriften. Voor mijn Kerst kreeg ik toen een abonnement op Ceramic Review, een toonaangevend keramiektijdschrift uit de UK. Het bleek een schot in de roos. Om de twee maanden viel het tijdschrift in de bus en las ik het in bad tot ik helemaal gerimpeld en het tijdschrift min of meer doorweekt was.
 
Mijn lievelingsrubriek was "A Potters day" waarin een keramist beschrijft hoe hij zijn dag spendeert.
Ik droomde toen al van een idealistisch fulltime leven als pottenbakker. Na al die tijd is de romantiek van de job al wat vervlogen . Ik botste met mijn kop al een paar keer hard tegen de muur en mijn voeten staan al heel wat steviger op de grond maar toch ben ik nog steeds ontzettend blij met wat ik doe.
 
De laatste tijd is pottenbakken een beetje een hype. Ik krijg dan ook heel wat mailtjes of bezoekjes van keramisten die ook workshops willen geven. De vragen zijn heel uitéénlopend: technische vragen, workshopvragen, is het haalbaar, hoeveel uren zal ik moeten werken? Soms moeilijk voor mij om daar een antwoord op te geven. Daarom dacht ik opnieuw aan dat rubriekje van a potters day. Als ik nu eens mijn eigen werkdag beschrijf, dan wordt het wat duidelijker wat de job allemaal inhoudt.
 
 
Woensdag 9 mei 2018
 
8u15 
Ik kom aan in het atelier, leg de gewassen schorten op hun plaats en check op welke temperatuur de afkoelende oven staat.
 
8u20
Dan zet ik alles buiten: mijn krijtbord,en keramiekjes en bij mooi weer zoals vandaag ook een terrasje. Ik ben nog altijd zo blij dat mijn atelier hier in Kortrijk ligt met zicht op die prachtige boom.. Overleie is een inspirerende plek met heel wat  hardwerkende ondernemers en creatievelingen. s'Ochtends heb ik hier vaak een "Paris 's éveille"gevoel.
 
8u40
Het "leukste" van de job: kuisen. Gisterenavond was er workshop die wat uitliep en om 22u zie ik dat niet meer zitten om nog heel het atelier te dweilen, dus begin ik daar 's ochtends mee. Een zwarte vloer en witte klei, het is geen ideale combinatie. Maar met een streepje muziek gaat het goed vooruit.
 
9u40 
De vaasjes die gisteren gedraaid werden tijdens les 3 van het pottenbakken moeten onder plastiek anders drogen ze te ver uit en kunnen we ze volgende week niet meer afwerken.
 
9u50 
Vlug leg ik de werkjes klaar die enkele weken geleden door Familizorg West-Vlaanderen gemaakt werden. Zij kozen voor een teambuilding op maat en boetseerden een kunstwerk met helpende handen (hun handen) en huisjes waar zij komen als symbool voor hun organisatie. Nu alles gebakken en geglazuurd is, komen ze langs om de compositie te bepalen.
 
10u00
Ik zet nog vlug koffie en doe een klein afwasje van de kopjes. Uiteraard zelfgemaakte, en natuurlijk mogen die in de vaatwas maar die heb ik niet in mijn atelier.
 
10u15 
De mensen van Familiezorg zijn gearriveerd. We proberen één en ander uit en we komen tot een resultaat, alleen moet het nu nog op een ronde felblauwe cirkel zodat de kleuren goed uitkomen.
 
10u45
Iemand komt de prachtige bloemetjes glazuren die ze enkele weken geleden kwam maken tijdens het vrij atelier. Ik help haar op weg met het kiezen van de kleuren en zo.
 
10u50
Ondertussen leeg ik de oven die nu voldoende afgekoeld is.
Mensen staan er vaak niet bij stil dat keramiek een heel proces ondergaat. Maken, afwerken, drogen, bakken, glazuren, nog eens bakken. Het duurt enkele weken voor je werkje helemaal gebruiksklaar is.
 
11u05 
De visjes en de potjes die uit de oven komen, pak ik voorzichtig in . Ze zijn van Maura die koos voor de verjaardagsworkshop. De 7jarige meisjes mogen trots zijn op hun resultaat.
Ik zend ook een mailtje dat de werkjes klaar zijn om afgehaald te worden.
 
11u10
Tijd voor wat transparant glazuren. Dit zijn de potjes die gemaakt zijn door "De Straffe Madammen" tijdens een éénmalige groepsessie, die krijgen allemaal een glanzend laagje in de oven.
 
11u45
Ik vul de oven opnieuw, ditmaal met geglazuurde stukken. Dat is een secuur werkje. De oven moet zo vol mogelijk (energiebesparend) maar de stukken mogen elkaar zeker niet raken, anders bakken ze aan elkaar vast.
 
12u15
Terwijl ik mijn boterhammetjes opeet, blader ik nog eens door het boek over Griekse kunst. Straks krijg ik een groep leerlingen uit het Grieks-Latijn op bezoek die graag Griekse vazen willen draaien. Misschien iets te hoog gegrepen voor een eerste keer maar ik zal ze in elk geval de beginselen van het potten draaien proberen bij te brengen.
 
12u45
Ik maak het atelier "workshopklaar" Dat wil zeggen: klei bij de weegschaal zetten, de draaischijven voorzien van elektriciteit, emmertjes water vullen, draaimateriaal klaarleggen.
malletjes en boetseergerief klaarzetten.
 
13u30 
Daar zijn ze, mijn Grieken, stipt op tijd.Ik leg ze één en ander uit over klei, het bakproces en zo... en dan beginnen we. Eerst leer ik ze de ossenkopmethode aan, Zo prepareer je de klei voor op de draaischijf en dan toon ik voor hoe je stapsgewijs een cilinder draait. Ook maak ik een voorbeeldje van het werken met mallen. Daarna is het aan hen, Het is een gemotiveerde, enthousiaste bende en er komen toch al voorzichtig wat vaasjes uit.
 
16u00
Na 2.5 uur is het welletjes geweest. Er moet ook nog schoongemaakt worden, de draaischijven worden gepoetst, de resten klei worden verwijderd, het materiaal wordt afgewassen. Echt goeie kuisers zijn het nooit, die studenten! 
 
16u45 
Iedereen is weg, de rust is teruggekeerd in het atelier. Maar daar is Herman, de ovenman, Hij komt mijn afzuiging repareren zodat mijn ovenkamer niet meer aanvoelt als een sauna!
Ondertussen komt er ook een klant binnen om een cadeautje en een kaartje voor Moederdag.
Ja, naast mijn eigen werk verkoop ik ook wenskaartjes.Supertrots ben ik op de collectie van mijn dochter Anouck  en ook deze van Lotofdesign vind je in mijn winkel.

17u30
Ik begin alles binnen te zetten, programmeer de oven en sorteer de vuile handdoeken en schorten. Het is tijd om naar huis te gaan.
 
19u
Vanavond geen workshop, maar wel nog wat inschrijvingen beantwoorden, glazuren bestellen en een wasje schorten draaien.
 
Dat was mijn dag. Natuurlijk zijn de dagen niet allemaal dezelfde. Misschien beschrijf ik nog wel eens een andere dag. Conclusie: als je er echt voor wil gaan, zeker doen! Voor mij is het nog altijd de leukste job van de wereld!
 
 

Dit was een blogje over: potten draaien, creativiteit, klei, keramiek

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*