Boetseren met kinderen, hoe begin ik eraan?

 Sabine Vanbiervliet, zaterdag 7 april 2012

De Paasvakantie had tot nu toe nog niet veel mooi weer voor ons in petto. Misschien het moment bij uitstek voor een boetseerblogje? Spelen met klei is immers een ontspannende manier om een regenachtige namiddag op een creatieve manier op te vullen. Samen met je kinderen een driedimensionale wereld creëren. Laat je verbeelding de vrije loop !  

Vele ouders zien er echter wat tegenop om klei in huis te halen. Waar vind ik goeie klei? Kunnen wij daar wel iets mee maken, wordt dat dan geen knoeiboel, wij hebben daar toch niet het juiste materiaal voor? Tal van vooroordelen die ik hier als hevige kleifan natuurlijk zal ontkrachten. Klei kan je gewoon verwijderen met Dreft en water. Bij ons zorgt het bakken van cupcakes voor een veel groter slagveld als het boetseren met klei. Voor mijn lijn is het trouwens ook een stuk beter als ik mijn positieve commentaar op de creaties van mijn kids kan uiten als o, heel mooi in plaats van mmm, heel lekker.

Klei kun je kopen in kunstspeciaalzaken of in de Banier, eventueel zelfs bij de locale pottenbakker als die er is... en is meestal te vinden in pakken van 10 kg en de prijs varieert van 7 tot 10 € voor een pak. Kies voor witbakkende klei met zilverzand of fijne chamotte. Voel eens door het plastiek of de klei nog zacht is. Met klei zo hard als een baksteen, die al jaren het winkelschap siert, is het moeilijk boetseren. Laat je niet verleiden tot het aankopen van zo’n klein pakje dure zelfdrogende klei. Dat geeft niet hetzelfde boetseerplezier. 

Investeren in boetseermateriaal is in het begin helemaal niet nodig. Je keukenkast is een ware schatkamer als het er op aan komt om wat kleigereedschap bij elkaar te scharrelen. Wat kun je allemaal gebruiken: een oude houten plank, liefst uit puur hout, niet gelamineerd, een vork, een mes, een schaar, tandenstokers, friscostokjes, een knoflookpers, uitsteekvormpjes, een deegrol...

Van 2 halve wasknijpers en een ijzerdraadje maak je gemakkelijk een kleisnijder. Zo moet je niet graaien in de klei maar kun je de stukken netjes afsnijden.

 En dan kan je beginnen ! Iets supereenvoudigs, maar plezant voor kinderen van 5 tot 99 jaar, is het volgende :

 Stap 1 : Alles begint bij het ei 

Een simpele start, boetseer een ei  ! Een ei van klei, ietsje groter dan een kippenei.

 Stap 2 : Bowling

Je maakt van het  ei  een soort bowlingkegel .Dit doe je door aan de top van het ei een soort wurgbeweginkje uit te oefenen.

 Stap 3 : E T

Van je kegel maak je een buitenaards wezen. Dit doe je door met je duimen 2 holtes te duwen daar waar normaal de ogen zouden moeten komen en 1 holte waar de mond zou moeten komen. Als je het goed gedaan hebt, kijk je  nu naar een versie van E T.

Stap 4 :  En waarom heb je zulke grote oren ?

Juist, de oren. Die duw je uit tussen duim en wijsvinger, dit op oog-neushoogte.

Stap 5 : Karakterkop

Daarna maak je 2 bolletjes ( de grootte van een kleine knikker) Eentje dient er voor de neus, duw het bolletje tussen de oogholtes en maak je mooi vast. De bedoeling is dat er nergens nog gleufjes te zien zijn. De andere knikker gebruik je voor de kin. Werk neus en kin mooi uit, maar  maak ze niet zeker niet te klein. Ga voor een echt karakterkop !

Stap 6 : Kijk, zonder ogen

Daarna vul je de oogholtes gewoon terug op met klei, zodat je een hoofd uitkomt zonder ogen. Je kunt je nu wel afvragen waarom je dan in de eerste plaats die oogholtes hebt moeten maken, maar dat is de manier om de rest van het gezicht in de juiste positie te krijgen.

Stap 7 : Somebody 's watching me 

Met een halve wasknijper vorm je daarna opnieuw wat kleinere ogen, een beetje amandelvormig. Daarin steek je een klein bolletje, en in dat kleine bolletje stek je een gaatje. Nu kijkt het kopje je aan.

Stap 8 : The finishing touch 

Vanuit de neus kun je de wenkbrauwboog wat scherper zetten. Lipjes kun je ook aanbrengen met 2 fijne worstjes en eventueel zelfs tanden.

Stap 9 : A good hair day !

Bij deze stap kun je je kapperskwaliteiten eens bovenhalen! Met de knoflookpers zorg je voor prachtige kapsels en andere beharing: snor, baard, steil of krullen; Laat je maar eens gaan. Ik moet wel zeggen: eens de kinderen de knoflookpers in de handen hebben, wordt er vooral spaghetti geproduceerd .

Stap 10 : Hoedje van plezier

Ben je toch niet voor kapper in de wieg gelegd? Dan zorg je gewoon voor een hoofddeksel: een hoedje of een petje. Vanuit een bolletje duw je de klei uit tot een duimpotje, randje even omvouwen … en klaar

Dit is echt de kinderbasis. Uiteraard kun je het hoofdje nog veel beter uitwerken, met rimpels en jukbeenderen, neklijn, bril... Hieronder zie je het resultaat van ons gezin. Wij hebben het hier precies nogal voor oude tandloze mannetjes!

Verder laat je je werkje gewoon traag drogen aan de lucht in een koele plaats en dan met de nodige voorzichtigheid behandelen. De overige klei pak je volledig luchtdicht in, in 2 plastieken zakken, en bewaar je op een koele plaats.

Zin in meer ? Neem dan eens een kijkje op onze workshoppagina !


Dit was een blogje over: klei, atelier, boetseren, tutorial

2 reactie(s)


Hilde van den nest .woensdag 2 juli 2014
Heb je nog andere voorbeelden van wat de kinderen kunnen maken met klei?ik zou voor een verjaardagsfeestje hen iets willen laten maken maar weet niet goed wat.wel iets waar ze fier op zijn,gezichtje is leuk maar meer voor de periode rond carnaval.
Dank u
Hilde

De backer nicole .woensdag 22 juli 2020
Een goede uitleg om een gzicht te leren maken. Mercedes


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*