Fabriekje

 Sabine Vanbiervliet, zondag 18 maart 2012

Met het oog op tal van leuke initiatieven waaraan ik deze lente mag deelnemen (Tapisplage, DasUniek PopUp en Handmade in Belgium), wordt hier de laatste weken aan een hoog tempo geproduceerd. Het zal je misschien verbazen, maar draaien, afdraaien, glazuren, gieten, transfers plakken, ovens vullen, bakken, ik doe het met evenveel plezier als ontwerpen en creëren. Als ik ’s avonds de afgeladen rekken zie met geglazuurde stukken, klaar voor de oven, dan huist  in mijn hoofd een echt goeddraaiend fabriekje, al ben ik in wezen maar een piepkleine beginnende zelfstandige.

Het spreekt voor zich dat er gezorgd moet worden voor optimale werkomstandigheden als je in zo’n fabriekje aan het werk gaat. Daarom hier eens een lijstje met mijn arbeidsvoorwaarden.

 1. Kunnen werken in een gezellige ruimte. Al is mijn atelier een omgebouwde garage, toch is het een mooie sfeervolle ruimte met zicht op de tuin. Een grote tafel, kleurrijke bankjes, het is echt mijn eigen plekje waar ik graag vertoef.
   
 2. Goeie muziek : over smaak valt niet te twisten, maar de radio in mijn atelier staat altijd op Studio Brussel. Heel soms luister ik wel eens naar van “die zaagcd’s met muziek uit mijn tijd”, zoals mijn kroost dat hier zo mooi zegt. Dat zijn dan de meest bizarre cd’s waarop REM, Boudewijn De Groot, Nick Cave, Paul Young, Chris De Burgh, U2 en Marco Borsato broederlijk naast elkaar staan te zingen.
   
 3. Ongestoord kunnen of beter gezegd mogen meezingen met goeie muziek. Als ik routineklusjes aan het afhandelen ben, dan durf ik al eens mee te kwelen met de muziek. Helaas ben ik niet echt gezegend met een groot zangtalent. In gezelschap zing ik dan ook niet, zelfs niet in dat van mijn eigen huisgenoten. Sinds ons pubergeweld programma’s als Idool en The Voice volgt, krijg ik namelijk de kritiek te horen dat er meer dan één krak in mijn stem zit, en dat mijn tuning niet juist zit.
   
 4. Rust ! Ongestoord kunnen doorwerken zonder dat iemand mijn zangtalent bekritiseert of vraagt om Frans te overhoren, zonder dat ik een volleybaltruitje moet zoeken of een antwoord moet verzinnen op de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”
   
 5. Het lentegevoel ! Niet echt noodzakelijk, uiteraard werk ik ook in de andere seizoenen. Maar mooi weer, de zon die schijnt, de bloemetjes die uitkomen,de vogeltjes die fluiten. Het schuifraam van het atelier staat open, in de verte hoor ik een grasmachine... dat geeft toch een extra boost.
   
 6. Koffie ! Een thermos koffie, ik weet het, echt gezond is het niet en ik ben aan het afbouwen, maar toch, koffie is echt wel datgene wat mijn motor draaiende houdt.
   
 7. Een op het eerste zicht opgeruimd huis. Het valt me heel moeilijk om te werken in mijn atelier en te weten dat het in de ruimte ernaast een echte puinhoop is. Dus ik probeer om toch een minimum op te ruimen voor ik aan de slag ga, in die zin dat de ontbijttafel afgeruimd is, dat het slagveld van kussens, dekentjes, lege flesjes en schoenen weer omgetoverd wordt tot een salon en dat je op de weg van de voordeur tot aan de achterdeur nergens meer over kan struikelen. Dat was een stuk makkelijker toen ik nog ging werken. Shame on me, maar ik trok toen de voordeur achter me dicht als het tijd was om te vertrekken en de rest, dat deed ik ’s avonds dan wel  weer.
   
 8. Het Bob-De-Bouwergevoel, nl.op schema zitten. Weten dat om 11u dat rek moet geglazuurd zijn, om 12 u die potten moet afgedraaid zijn,… en dan ook telkens die deadline halen.  Bob de Bouwer zingt dan vrolijk in mijn hoofd: Kunnen wij het maken? Nou en of !

En dan na al dat werken ’s morgens stilletjes om vijf uur al eens je bed uitglippen omdat je weet dat de oven voldoende afgekoeld is. En al dat servies uitstallen op tafel en kijken of het eindresultaat beantwoordt aan je verwachtingen. 

Een oven openen: het voelt voor mij telkens opnieuw alsof Sinterklaas geweest is.


Dit was een blogje over: keramiek, atelier

2 reactie(s)


Lelo Juweeltjes op zaterdag 31 maart 2012
Leuke tekst Sabine en wat zou ik graag in dat fabriekje werken! Hoe was tapisplage?

Sabine op maandag 2 april 2012
Het was een hele geslaagde ervaring, Inez , zowel Handmade in Belgium als Tapisplage.
De potjes en beeldjes van Jade en Fleur zijn gebakken ! Geef maar een seintje wanneer je er om komt.


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*