Hoe ik werk deel 1: de administratieve werkroutine

 Sabine Vanbiervliet, maandag 3 november 2014

Ik liet me terug inspireren door Lilith van Tales from the crib en beantwoordde de vraagjes over mijn administratieve werkroutine.  Ja, wat had je gedacht : dat ik heelder dagen met mijn handen in de klei en mijn hoofd in de wolken zat om geweldige dingen te maken? NOT, ook hier wordt er georganiseerd, gemaild, gepromoot en geboekhouden!

Huidige job

Zelfstandig ondernemer, keramist-pottenbakker. Ik maak mijn eigen collectie servies, geef kortlopende workshops, teambuildings, groepsworkshops. En in het weekend kun je ook in ons koffiehuis- ontbijthuis  en in onze huiswinkel terecht. Een beetje manusje-van-alles dus.

Hoe ziet je bureau er uit?

Meestal werk ik dus in mijn atelier, alwaar het heerlijk warm is door de keramiekoven en waar ik zicht heb op de tuin.

Voor mijn denk- en papierwerk kruip ik echter ook vaak in ons Salon Sucré , omdat ik daar gezellig en afgezonderd zit, en ook omdat we daar nog de beste internetverbinding hebben. ik installeer me dan op het blauwe zeteltje in de hoek.

Huidige mobiele toestellen

Sinds kort ruilde ik mijn oude vertrouwde Nokiatje in voor een tweedehands I-phone.
Ik geef toe, ik ben nog een beetje bang voor mijn Iphone, al gaat het al beter dan in het begin.

Huidige computer

toshiba laptop (met een slechte lader)

Zonder welke tools, apps, … kan je niet werken?

Ik ben heel hard van de notitieboekjes. Mooie schriftjes kan ik echt niet laten liggen.

Ik schrijf heel veel op, ik heb een boekje waar ik elke morgen een to do lijst voor de dag in schrijf, eentje waar ik boodschappen in schrijf, en ééntje voor vluchtige ideetjes die ik moet uitwerken. En in de keuken hangt ook een krijtbord voor de weekmenu. En verder zijn er nog een kasboek, een ontvangstenboek en een hele boekhouding die ik moet bijhouden, maar dat zijn de boekjes waar ik nu eens niet zo zot van ben.

Privé en werk lopen hier serieus door elkaar. In het begin had ik daar heel veel last van. Ik had soms zin om hysterisch te tieren dat ik op mijn werk was en dat ik geen volleybalshort kon zoeken, soep kon maken  of was kon uithalen. Maar op één of ander manier heb ik de knop kunnen omdraaien en ben ik daar helemaal chill in geworden.


Daarnaast kan ik ook niet zonder mijn schetsboek, waarin ik een paar keer in de week werk. Dat kan een idee zijn dat ik grondig uitwerk vooraleer het vorm krijgt in de klei, maar evengoed kan ik wat oefenen op handlettering, of op iets dat ik wil schilderen op een bord of een opdracht voor een online creatieve cursus die ik af en toe volg. De tijd die ik in mijn schetsboek spendeer zie ik ook niet als werken maar voelt meer aan als me-time. Mijn schetsboek is bijgevolg ook een soort kinderachtig kleurboek geworden en eigenlijk niet geschikt voor publicatie. Maar kijk, voor deze ene keer!

De laatste tijd ben ik lijstjesgewijs ook voorzichtjes de online tools aan het verkennen zoals Evernote. En ja , de Flylady mails krijg ik ook . Haar toontje vind ik soms wel irritant maar bepaalde tips zoals 15 minutes decluttering vind ik fantastisch.

Mijn agenda met reservaties voor ontbijten en workshops, hou ik zowel op google bij als op papier. Ik ben als de dood voor een dubbele boeking!

Ik hou van een agenda met een maandoverzicht. Voor 2015 kocht ik deze mooie van Lief. Mijn mails beantwoord ik in Gmail.

 

Waar luister je naar terwijl je werkt?

Studio Brussel is mijn ideaal werkgezelschap, ik praat ook soms gewoon terug tegen de radio.

Maar er zijn van die melancholische dagen die ik vul met een ipod vol met jeugd- en ander sentiment. Daarop staat bijvoorbeeld Love of the common people van Paul Young, Words van FR David, Hilversum3 van Herman Van Veen, O grote wereldbol van Urbanus, Ma jolie Louise van Daniel Lanois, Tim van Wim de Craene, en ook nog Moby, Neil Daimond, U2, Nick Cave, Simple Minds, Dire Straits, Marco Borsato, Janis Joplin , OMD, Dolly Parton, Joe Dassin en Clouseau, Beetje vreemde mix, I know.

Welk boek ben je aan het lezen?

Ik ben net begonnen in The Artist Way , een boek dat mijn leven zou moeten veranderen. Al is dat leven van mij prima zoals het is, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik ben benieuwd!

Wat is je slaaproutine?

Ik ben een echt ochtendmens, Af en toe sta ik om 5u op in een slapend huis en geniet ik er van om al enkele taakjes te kunnen afvinken vooraleer iedereen wakker is. ’s Avond ben ik echt niet productief, als ik geen workshop geef of niet aan de boekhouding aan het werken ben of aan het lezen, dan val ik gegarandeerd in slaap voor 10 uur. Maar meestal ga ik slapen om halfelf en sta ik op om zes uur.

Ben je een extravert of een introvert?

Moeilijke vraag : ik werk graag alleen, vind mezelf aangenaam gezelschap en functioneer bijvoorbeeld niet zo goed in een team, al is dat meer omdat ik een koppige ezel ben die geen water in zijn wijn kan doen.

Aan de andere kant heb ik het hart op de tong en hou ik ervan om mijn klei-kennis te delen met wie er maar van horen wil. Dus ja, iets meer extravert, denk ik.

Wat is je geheim?

Ik ben niet bepaald supergoed in iets. Ik denk dat mijn geheim vooral schuilt in het feit dat ik mijn job zelf gecreëerd hebt, als het ware op maat zodat die me perfect past.

Een groot deel van mijn werk is natuurlijk handenarbeid, en ik haal daar ook wel het meeste voldoening uit. Wat je gedaan hebt, is dan tastbaar. Een hele tafel vol gedraaide potjes is voor mij nu éénmaal meer een opsteker dan een lege mailbox . En bij de routinewerkjes zoals glazuren, oren aan kopjes zetten, of stempelen, is er ruimte genoeg in mijn hoofd voor het uitdenken van nieuwe ideeën. Ik werk graag alleen, maar evengoed vind ik het fijn om workshops of teambuildings te geven of om taart te bakken, confituur te maken en mensen te verwennen in ons Salon Sucré. Ik geniet dus vooral van de afwisseling en van het feit dat ik zelf de touwtjes in handen heb. “Never a dull moment” in mijn job, dat is mijn geheim, denk ik.

Wie zou je graag deze vraagjes zien invullen?

Iedereen die zich aangesproken voelt uiteraard! Maar graag vooral creatievelingen zoals misschien Daphne van Karmijn en Kobalt.. En ik stel meteen voor dat we er dan nog eens een vervolg aan breien over ons eigenlijke  echte atelierwerk en onze onmisbare tools, rare gewoontes, en orde en netheid aldaar.


Dit was een blogje over: Atelier, creativiteit, project

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*