Maskers maken

 Sabine Vanbiervliet, zondag 20 januari 2013

Buiten een prachtig sneeuwlandschap met spelende kinderen.. Terwijl ik  mijmerend door het vensterraam kijk, zijn mijn handen bezig met de lentecollectie. Het voelt tegenstrijdig en het wil dan ook niet echt vlotten. Met dit winterse weer kan ik  mij moeilijk focussen op vrolijke Paaseierdopjes en en zonnige bloempotjes.

Met rode wangetjes komt zoonlief aangelopen. Hij duwt zijn natte wantjes en  koude neus tegen het vensterraam van mijn atelier en roept: mama,ik heb een sneeuwman geboetseerd.

Grappig, zijn taalgebruik! Geboetseerd… zou hij soms een beetje erfelijk belast zijn?  Eens zijn “sneeuwkunstwerk” er staat, wil hij naar binnen. Hij heeft genoeg van de kou. Het zachte witte spul heeft zijn creativiteit wel aangewakkerd. Eens gezellig genesteld in het atelier, met een warme chocolademelk, wil hij meteen verder boetseren. Carnaval is in aantocht, dus besluiten we om nog eens maskers te makenl. Mijn eigen werk schuif ik opzij. De lente zal nog wel even op zich laten wachten ?  

Ook zin om samen met je kroost aan de slag te gaan?  Zo begin je er aan :

Wat heb je nodig?

Met een houten plank om op te werken,  verschillende kleuren klei ( hier gaf ik al eerder tips), een deegrol, een knoflookpers, een appelboor ,een vork en een mes en wat tandenstokers geraak je al een heel eind op weg.

 

Hoe ga je te werk?

Stap 1 : Met de deegrol rol je één kleur klei (ongeveer 300 gr) uit tot een platte pannekoek van ong. 8mm.

Stap 2: Snij je lap in een vorm. Dat kan een langwerpig gezicht zijn, een hoekig of een  rond gezicht, een Ernie-face…

Stap 3 : Maak 2 bolletjes zo groot als knikkers, leg deze op het gezicht daar waar je vindt dat de ogen moeten komen. Rol ze voorzichtig plat met de deegrol. Maak nu 2 bolletjes zo groot al een erwt, leg deze in de ogen en rol  ze opnieuw plat met de deegrol, dat zijn de pupillen. Prik daar eens in met een satéstokje. En voila, ons masker kijkt.

Stap 4 : Rol 2 fijne worstjes voor de wenkbrauwen, en ultrafijne miniworstjes voor de wimpers. Leg ze op het gezicht daar waar ze thuishoren en rol ze opnieuw voorzichtig plat met de deegrol.

Stap 5: Maak een worstje voor de mond. Leg het worstje op het masker. Mondhoeken kunnen omhoog, of naar beneden, verkies je een dunne streep of een volle mond? Eventueel kun je het geplette worstje opensnijden om bovenlip en onderlip van elkaar te scheiden.

Stap 6: Boetseer 2 ovale bolletjes voor de oren, leg die half op het gezicht daar waar de oren moeten komen en rol uit met de deegrol.

Stap 7: De neus kun je erop boetseren, geef hem een mooie vorm, een bol, een varkensneus, een heksenneus… en let erop dat je hem goed vastzet aan de rest van het gezicht. Er mogen nergens geen gleufjes meer te zien zijn.

Stap 8 : Met de knoflookpers kun je haar maken. Let wel op dat je het haar goed vastduwt!

Stap 9 : Laat je fantasie de vrije loop ! Een lange tong, draculatanden, sproetjes of een tattoo, blozende wangetjes, een wrat, een clownsmuts of een uilensnavel…?

Goede raad :  Boetseer geen al te grote bolletjes of worstjes voor ogen, mond. Vergeet niet dat eens je alles uitrolt, alles ook verdubbelt in grote! Breng eerst alle platte onderdelen(bvb. ogen) aan, en ga daarna over tot de geboetseerde delen (bvb. neus), dat maakt het uitrollen een stuk makkelijker. Ga niet te geweldig te keer met de deegrol, je werkje moet voldoende stevigheid bezitten en niet te dun worden. Hang alle extra-geboetseerde onderdelen heel goed vast, dit zijn de eerste dingen die los komen. En tenslotte : Laat je werkje niet drogen bij de chauffage, of in een zeer warme ruimte, traag en gelijkmatig laten drogen is de boodschap, zo breken stukken minder vlug af.

Heb je de smaak te pakken, kijk dan hier!

 


Dit was een blogje over: creativiteit, atelier, boetseren

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*