Moh gow zeg! Kortrijk is echt wel een citytrip waard!

 Sabine Vanbiervliet, dinsdag 12 maart 2019
 
Heel vaak ontvang ik in de dagworkshops  in de weekendworkshops, in de meerdaagse workshops of in de duoworkshops deelnemers die niet van Kortrijk, of zelfs van West-Vlaanderen zijn. 
 
Onlangs had ik nog 2 Nederlanders die van over Eindhoven kwamen om van het pottenbakken te proeven. Die mensen maken er dan meestal een weekendje van.
 
En automatisch komt dan de vraag: En is er hier nog iets te doen in Kortrijk? 
 
Ik woon nu zelf nog maar goed 2 jaar in Kortrijk maar ik vind het een ongelofelijk boeiende levendige stad.
 
Over de Kortrijkzanen zelf: van zeer divers pluimage, maar heerlijk om mee om te gaan, de Franssprekende dametjes met de torenhoge kapsels naast de getormenteerde, enigszins aangeschoten vrijbuiters met tal van piercings en al wat daar tussen valt!
 
Kortrijkzanen vind je in grote verscheidenheid maar allemaal  hebben ze die bepaalde mengeling van beleefd maar toch rechtuit en vastberaden.
Niemand voelt zich hier geroepen om zich te verschuilen in een jasje van zogenaamde politieke correctheid of valse bescheidenheid. What you see, is what you get. Verbazend en ook verfrissend.
 
Tegelijkertijd wordt er heel veel moeite gestoken in initiatieven om de stad voor zijn bewoners nog beter leefbaar te maken, zowel op sociaal, cultureel als esthetisch vlak. En ze doen hier voort als ze iets gepland hebben! Doortastend en creatief, wat een combinatie, I like it!
 
 
BEZOEKEN
 
Je kunt uiteraard ook heerlijk de toerist uithangen in Kortrijk;
 
Bezoek zeker het Begijnhof, het Texturemuseum en Kortrijk 1302 
Je kunt urenlang wandelen en fietsen langs de Leie.
Ronddwalen in het natuurgebied de Gavers.
Je kunt de Broeltorens bezichtigen, genieten van een picnic aan de verlaagde Leieboorden
In de zomer is er een buitenzwembad en we hebben zelfs een strandje.
Of huur eens een bootje en vaar de Leie af!
We hebben een alternatieve bioscoop met een uitgelezen aanbod midden in ‘t stad en er is ook Theater Antigone
En er is een minigolf! Ja, dat is nu misschien niet onze grootste troef, maar ik heb een ding met minigolfen, het is de enige "sport" waarin ik kan winnen.
 
Overnachten in Kortrijk is geen probleem, veel hotels maar als ik hier toch 1 tip mag geven: De airbnb van mijn buurvrouw Germana!
 
 
ETEN EN DRINKEN
 
En er is natuurlijk de zeer belangrijke, steeds terugkerende vraag: waar eten we vandaag?
 
Op heel veel plaatsen wordt de inwendige mens verwend, het is moeilijk kiezen want ik heb een heel aantal favorietjes!
 
Kaffee Renee
Voor heerlijke latte, cappuccino, je krijgt er een lekkere witte Leonidaspraline bij!
Voor de Frozen yoghurt  en voor een lekker ontbijtje
Op het terras kun je zalig mensjes kijken.
 
Malmo
Zweeds geïnspireerde Koffiebar op zo’n 300m van mijn atelier, op Overleie, terras met een prachtig zicht op de Leie. Voor koffie en andere drankjes, voor lichte lunches en taart!
Op zondag kun je er genieten van een heerlijke lekkere brunch. 
Fijn concept want er is ook een designstore en een heerlijke bloemenwinkel bij! 
 
Fernand
Authentiek gezellig eetcafé, voor de allerlekkerste balletjes in tomatensaus en karnemelkstampers, maar ook de rest is zalig, altijd moeilijk kiezen!
 
De Kleinkeuken
Hier kun je heerlijk lunchen .
Gezond, vegetarisch, ruime keuze, superlekker en supervers, alles met veel liefde klaargemaakt
Als je nog een lichte aarzeling voelt naar een veganistische of vegetarische levenstijl,  begin dan vooral hier, je bent direct overtuigd!  
 
Balthazar
Heel gezellig kroeg-interieur, leuk terras,  een relaxte sfeer en bistrokeuken. Maar je kunt hier ook gewoon iets drinken!
 
Parazaar
Verfijnde wereldkeuken, en vlotte bediening, heel vriendelijke mensen.
 
Fonteintje
Historische bruine kroeg met betaalbare heerlijke snacks, gelegen aan de verlaagde Leieboorden.
Tot laat open!
 
Byttebier la Cantin
Super concept.  Moeilijk om te beslissen of deze onder eten of shoppen valt. Het is er allebei evenwaardig. Een urban store gecombineerd met een lunch en Koffie gedeelte.
Het eten is heerlijk vers, er wordt echt met passie gekookt, en volgens de seizoenen. En alles wordt geserveerd uit mooi servies!
 
 
De Groene Kikker
Ben jij iemand die zich graag onder de locals mengt als je een weekendje weg bent?
Spring dan zeker eens binnen in dit volkscafé voor een pintje!
 
Brasserie Sint Amand
Authentieke brasserie met zonnig terras gelegen op het Sint-Amandsplein, en  met hele lekkere spaghetti!
Laat je verrassen door de decoratieve inrichting van rozenkransen en mariabeelden, sfeervol ! Vriendelijke no-nonsens bediening!
 
Frederics 
Zonder twijfel het lekkerste ijs van ‘t stad en heel veel keuze! 
 
Wafelatelier/ wafelrijk
Ambachtelijk gebakken Brusselse en Luikse wafels, keuze uit heel veel toppings.
 
Kaffee Damast
Trendy museumbistro bij het Texturemuseum waar je terecht kan voor aperitief, tapas, lunch, maar ook voor pannekoeken wafel ijsje,  je vindt er die typische leuke museumsfeer waardoor je je een beetje in het buitenland waant !
 
Pand A 
Toffe combinatie van stadscafé  waar allerlei activiteiten en optredens plaats vinden gecombineerd met de platenzaak de Vinylcorner en eetconcept De potjes die dagverse gerechtjes serveren in een weckpotje, veggie, vlees of vis.  
 
Nude
Hippe bar waar je terecht kan voor ontbijt en lunch, maar ook voor heerlijk samengestelde cocktails en mocktails en lekkere sharing dishes.
 
Sprezza
Place to be met heerlijke cocktails en instagramwaardig interieur!
 
De Dingen
De dingen is niet onder één noemer te vatten : ontbijt, café, interieurverkoop, lekkere hapjes, allemaal in een jasje van precies de juiste dosis van nonchalance, hartelijkheid en m’enfoutisme. Nu zijn ze eventjes aan het verbouwen maar binnenkort wordt er ook bier gebrouwen!  Een must als je naar Kortrijk komt!
 
Manuel Kartel
Zuiderse warme sfeer, heerlijk mexican food
 
 
 
SHOPPEN
 
Je vindt in  hartje stad het shoppingcentrum de K met natuurlijk alle ketens die je overal vindt. Het leuke aan de K is dat je nooit het gevoel van druk-druk-druk krijgt zoals bij andere shoppingcenters, je hebt er echt ademruimte!
Nog een voordeel: doordat al die ketens gezellig samentroepen in de K, is er in het centrum heel veel ruimte voor andere originele winkels!
 
Tangram 
Een winkel vol aangename verrassingen. Een zorgvuldig uitgekozen aanbod van juwelen, servies, sjaals, parfums en meer.
 
Schoenen Verduyn
A woman can never have to many shoes!
En in deze schoenwinkel vind je zeker je gading, voor heel de familie trouwens want ze hebben een uitgebreide collectie voor zowel dames, heren als kinderen. En ze laten je op je gemak rondsnuisteren maar staan steeds paraat om je te helpen. Ook een super dienst na verkoop!
 
Momo interior for little monsters
Bij Momo vind je alles voor in de leefwereld van je kleine monstertjes zoals ze zelf al zeggen. Prachtige interieurspullen, leuk en duurzaam, mooi ogend speelgoed. Weg met die schreeuwerige speelhoek als je hier geweest bent!
 
 
Boekenhuis Theoria
Is gehuisvest in een prachtig pand. Dit is een paradijs voor de boekenliefhebber. Ben je zo iemand die op citytrip altijd zoekt of er ook een Waterstones aanwezig is? Dan moet je deze boekenwinkel zeker gezien hebben, geloof me! Hier hebben ze helemaal begrepen wat boeken met een mens kunnen doen! Je kunt er trouwens tussen het boekensnuisteren door ook nog genieten van heerlijke koffie, thee of zoetigheden.
 
Coup-de-foudre
Mijn Bestie is een creatieveling van wereldniveau en maakt exclusieve verlichting in Porselein. De handgemaakte creaties zijn prachtig geïntegreerd in het interieur en kun je doorheen het hele huis bewonderen. Soms strak, soms feëriek, altijd origineel. 
 
Tinys hobby
Is een mega grote hobbywinkel die je  terugvoert naar de nostalgische knutseluurtjes van vervlogen tijden en je tegelijkertijd op de hoogte houdt van de nieuwste trends zoals art journaling. In de ruime winkel mag je naar hartelust rondsnuisteren en ze staan je daar graag bij met raad en daad!
 
De Beste Kamer
Een winkel met goede smaak! Hier kun je je echt verlekkeren aan meubels, verlichting en woondecoratie waar je gemakkelijk de labels duurzaam en innovatief kunt opplakken. Meestal van Scandinavische origine. Mooi!
 
Studio Stitch
Is een gezellig naai- en breicafé met een leuk zonneterras. Je kunt er naaien, breien en haken en ondertussen genieten van een drankje of een stuk taart. Maaike organiseert ook workshops voor kinderen en volwassenen en verkoopt ook al de benodigdheden om creatief aan de slag te gaan met wol en stof.
 
Seda bloemen
Seda houdt haar bloemenwinkeltje open bij Malmo.  Verwacht geen traditionele bloemenwinkel. Seda verstaat de kunst om apart en levendig te decoreren met bloemen, de frisse lentekransen zijn mijn favoriet! Je kunt er ook vaak workshops volgen.
 
Vert d'eau
Kleinschalig warm huiselijk schoonheidsalon die er voor kiest om met natuurlijke produkten te werken. Sylvie , de gastvrouw, heeft er ook een leuk winkeltje met schoonheidsprodukten, interieurspullen en hebbedingen aan verbonden, helemaal in haar eigen stijl
 
Madame Cezanne
Beperkte originele oplage dameskledij die om de 2 weken veranderd, uniek maar wel betaalbaar ! 
Een echte aanrader na al die eenheidsworst in ketens!
 
Zonder Meer
Een bio-eco-fair shop. Een verpakkingsvrije winkel. Wil je kleine stapjes in de goeie richting zetten? 
Dan moet je hier zijn ! Vriendelijke en uitgebreide uitleg!
 
Oes
Noemt zichzelf een feel happy Store!  Dat is helemaal juist want je vindt er collecties van makers, ontwerpers en creatievelingen.
Het is er altijd leuk rondkijken, ik wip er vooral binnen voor de collectie van Fleurfatale en voor de tshirts van Het ministerie van unieke zaken.
 
Adhoc
Op zoek naar een cadeautje? Dan moet je hier zeker eens binnenspringen! Hebbeding of nuttig, kleurrijk of sober.. je vindt er voor iedereen wel iets!
 
Schleiper
Dat is natuurlijk een keten, maar zoveel zijn er niet van in België. En 2 verdiepingen vol kunssupplies, dat nodigt uit tot een bezoekje toch?
Of is het alleen maar ik die  high wordt van zo’n grote doos kleurpotloden?
 
Macli
Leuk snuisterwinkeltje voor spulletjes met een vleugje kitch en retro.
 
 
Meli Melo
Originele stadswinkel met toffe sneakers, hippe t-shirts, coole handtassen en zoveel meer
Supervriendelijk!
 
Sabines kleiatelier
En ik mag ook mezelf niet vergeten he. Naast het atelier hebben wij ook nog een keramiekwinkeltje in dezelfde Overleiestraat op nr 16.  Je vindt er naast mijn collectie vrolijke handgemaakte keramiek ook de kaartjes van mijn dochter!
Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat Kortrijk een citytripje waard is en dat je een workshop in mijn atelier kan koppelen aan een leuk verblijf in Kortrijk!
Er zijn vast nog wel adresjes in Kortrijk die zeer de moeite waard zijn maar die ik nog niet ken.  Weet jij er ééntje? Aarzel dan zeker niet om het in de comments te vermelden!
 

Dit was een blogje over: Kortrijk, food, drinks, musea, citytrip

1 reactie(s)


Mieke .woensdag 13 maart 2019
Bij deze benoem ik jou tot ambassadeur van Kortrijk!
Heerlijk om te lezen!.


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*