Vakantietip

 Sabine Vanbiervliet, dinsdag 22 mei 2012

Naar het schijnt slaan we dit jaar de lente maar over. We schakelen meteen over naar zomerstand als ik het weerbericht mag geloven. We shall see...

De belofte aan een zomers pinksterweekend doet me wegdromen naar lang vervlogen tijden. Toen ik de driejarige opleiding keramiek in Brugge volgde, was het Pinksterweekend telkens voorbehouden voor een schoolreisje richting La Borne ! Het hoogtepunt van het academiejaar. Ikzelf en mijn medecursisten verheugden zich daar op als een bende uitgelaten schoolkinderen die een hele dag op de achtbaan van Walibi mogen tekeergaan. Later bezochten we het pottenbakkersdorpje nog enkele malen in gezinsverband en ook toen kon het ons en de kinderen heel erg bekoren.

Het is de ideale culturele tussenstop op weg naar het zuiden voor wie van kunst en keramiek houdt, maar evengoed een bestemming op zich voor een kort keramisch snoepreisje !

La Borne is een dorpje gelegen in het hartje van La douce France, ergens tussen Sancerre en Bourges, waar meer dan 30 pottenbakkers hun leven hebben opgebouwd. Een kleine 600 km van onze heimat, maar een ware verademing, Het leven is er nonchalant en warm, sober, niet gehaast. De mensen ongedwongen en pretentieloos.

Midden in het centrum van het dorpje vind je het Centre Ceramique. Hier kan je diverse kunstwerken van alle pottenbakkers en keramisten uit La Borne bewonderen. Zo krijg je alvast een voorproefje van wat je graag ziet en wat eerder een bweuh-gevoel bij je oproept, want zoals je al weet: les gouts et les couleurs ne se discutent pas. Hier krijg je ook een gedetailleerde plattegrond mee waarop alle ateliers zijn aangeduid. Zo kun je de keramisten wiens werk je aanspreekt, met een bezoekje vereren. 

Het moet gezegd: overal word je gastvrij ontvangen. Technieken, bakprocessen, decoratiemethodes worden met veel liefde voor het vak en zonder enige terughoudendheid uit de doeken gedaan. Met enig geluk kun je ook getuige zijn van een stook in een reusachtige houtoven. Een indrukwekkend vlammenspel! Wil je de sfeer van dit kleine stukje paradijs thuis nog eens opsnuiven, dan is er overal een ruim aanbod aan betaalbaar gebruikskeramiek of kunst: aperopotjes, wijnkannetjes, beelden... Nergens word je echter gepusht om te kopen.

Wat je zeker niet mag overslaan bij een uitstapje naar La Borne, is een bezoek aan La Cathédrale ! Het levenswerk van de helaas in 2010 overleden Jean Linard. Een eigengebouwde kathedraal in een veelheid van kleuren te midden een prachtige tuin. Een ode aan het geloof, welk geloof dan ook ! Alsof je midden in een sprookje gecatapulteerd wordt: bomen versierd met windgongen, een schitterend bouwwerk van torentjes en zuilen, een amfitheater in mozaïek. Deze vrolijke kerk is bevolkt met bizarre figuren uit ijzer en steen, toverachtige beeldjes van katten, vogels, hanen en engelen. Eveneens vind je er prachtige keramiekcreaties van zijn talrijke pottenbakkersvrienden. Minimonstertjes houden de wacht op het dak. Ikzelf ben er nu al zo vaak geweest en nog steeds bezit La Cathédrale voor mij die magische aantrekkingskracht. Je blijft maar kijken. Telkens ontdek je weer wat... een wereld vol verwondering !


Dit was een blogje over: keramiek, inspiratie

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*