Woensdag kleidag : Feestvarkentje

 Sabine Vanbiervliet, woensdag 15 januari 2014

Altijd leuk om eens in je statistiekjes van het voorbije jaar te neuzen! En daar dan uiteraard (al dan niet terechte) besluiten uit te trekken. Op mijn website kwamen dit jaar maar liefst 18536 bezoekers piepen. Oké, dat lijkt misschien niet zo veel maar dat is wel te vergelijken met een vol Sportpaleis en dat voor een onnozele pottenbakker! Nu gij :-)

Deze tutorial waarin je zelf leert om kleihoofdjes te maken, stond met stip op één en werd vereerd met maar liefst 7058 bezoekjes! Mijn kleihartje jubelt, mijn -ik geef het toe- ietwat rooskleurige conclusie: klei is hartstikke hot en wordt een echte hype. Boetseren wordt het nieuwe naaien, breien of koken...

Nee, laten we realistisch blijven, klei zal wellicht voor veel mensen in de geitenwollensokkensfeer blijven hangen, maar boetseren is wel gewoon gezellig en rustgevend. Dus van nu af aan wordt u verwend met meer van dat! Stop straks maar al bij de Banier of Lucas Creative voor een pak klei, want vanaf nu volgt hier af en toe een k(l)ei-neige DIY aan de keukentafel.  

Niets hoogdravend,  geen grote kunst, gewoon een leuk simpel boetseeropdrachtje, zeer haalbaar met de kinderen. En we beginnen heel eenvoudig: een feestvarkentje!

Wat heb je nodig?

Witte, rode of bruine klei (pakken van 10kg, te verkrijgen in De Banier, Colpaert Nevele, Lucas Creative, De Koploper Harelbeke, Schleiper....) Laat u niet in de luren leggen, de klei mag echt niet zo hard zijn als een baksteen, je moet er met je duim gemakkelijk in kunnen duwen. Verder enkele verjaardagskaarsjes, een tandenstoker en eventueel een friscostokje

Hoe ga je te werk?

Boetseer een dik klein zwanworstje van klei (ongeveer 5 cm), wurg dat zwanworstje bovenaan zodat er een halsje ontstaat, te vergelijken met een bowlingkegeltje. Maak 2 bolletjes (knikkertjes) om de oren te maken. Hang die oren goed vast! (Denk plastische chirurgie,  't moet goed gedaan zijn,dus nergens geen gleufjes, we willen geen accidenten zoals de neus van Michael Jackson) Geef de oren een varkensvorm, beetje uitduwen en wat nijpen. Maak 2 erwtjes voor de ogen, duw deze op het varken. Prik  grote gaatjes in de ogen met een tandenstoker. Vul deze gaatjes met een piepklein bolletje en prik daar een klein gaatje in, teken met je tandenstoker de wenkbrauwen. Rol een fijn worstje op tot een spiraal voor de staart. Maak deze goed vast! En dan een iets dikkere worst voor de pootjes, snij in 4 gelijke stukken en hecht deze goed vast aan het onderljf. Duw een kaarsje vanboven in de rug van het varken, Maak het gaatje iets groter, want klei krimpt wat bij het drogen. Klaar!

Als resultaat heb je een ieniemienie kleivarkentje waar een verjaardagskaarsje in past. Ideaal om de tafel te versieren, of boetseer ze als alternatief voor de klassieke verjaardagstaart, bijvoorbeeld bij pannekoeken, wafels of hotdogs... 

Wil je het allemaal iets kleurrijker en minder broos? Maak dan een aantal felgekleurde varkentjes met Fimo Soft .

Ook leuk: Maak de varkentjes in kleurrijke marsepein, steek er een kaarsje in, daarna in een miccazakje met een strikje... Dit x 22... en je spruit heeft een originele verjaardagstraktatie voor op school.


Dit was een blogje over: Creativiteit, boetseren

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*